22 Temmuz 2008 Salı

Sonny Rollins - Saxophone Colossus (320 kbps)

77 yaşında hala o kendine özgü tona sahip, caz tarihinin en başarılı tenor/soprano saksofoncularından Sonny Rollins'in gençlik günlerinden pek bir şey kaybetmediğini hepimiz biliyoruz. Gel gelelim üstadın en çok ses getiren, en beğenilen albümlerinin başında Saxophone Colossus gelir. 1956'da Prestige Records'tan çıkan efsane albüm, gencecik Sonny Rollins'in artık iyice piştiği onuncu albümü olmakla birlikte, baterist Max Roach'un yeteneğini de bizlere kanıtlar nitelikte. (Unutmadan: Sonny Rollins bu albümde hard bop'un izahını yapmış. Saygılar!)


Albümdeki şarkılar ise şöyle:

1. St. Thomas
2. You Don't Know What Love Is
3. Strode Rode
4. Moritat
5. Blue Seven

Albümü indirmek için:

Saxophone Colossus

2 yorum:

ibrahim ot dedi ki...

sonny rollins in o canlı, yaratıcı metodlaraa sahip, kendine özgü harmonik bir havası olan güzel bir albüm. o enerji dolu başlangıç ve bitişle muhteşem bir şekilde süslenen strode rode ve bana o hayalci bir blues havası veren blue seven ap ayrı.
Van Gelder Stüdyolarında 1956 yılında kaydedilen eser jvc stüdyolarında 20bit lik digital remaster sonunda 2006 yılında karşımıza çıkıyor.
teşekkürler aen

Aen dedi ki...

Rudy Van Gelder stüdyolarının tadı apayrı zaten, remasteringini bir kenara bırakalım; 50 sene önceki kayıtların bugünkü pürüssüzlüğünü koruması bizler için büyük şans.

Albüme gelirsek, Cannonball & Coltrane tadı aldım. Dediğin gibi "Enerji dolu" başlıyor, ardından biraz duygu bombardımanı geliyor ve hard bop çizgisi korunarak devam ediliyor. Bu, 1955-62 arası hard bop'ın "pure" olduğu dönemlerde bir albüm standardı. Dikkatinizi çekerse, şarkı düzenlemeleri hep böyle hazırlanmış.

Tenor saksofonumla Moritat'ı yorumlamayı deneyeceğim ileriki günlerde, yoğun bir çalışma beni bekliyor. ;-)

Güzel günler.