24 Temmuz 2008 Perşembe

Michel Petrucciani Trio - Live At The Village Vanguard (320 kbps)

En sevdiğim caz piyanistlerinden Michel Petrucciani; kanımca kendisine en az Anthony Jackson kadar iyi eşlik edebilen müzikal deha, kontrbasçı Palle Danielsson ve baterist Eliot Zigmund'u yanına alarak seksenlerin en başarılı caz performanslarından birini ortaya koymuş. Village Vanguard isminin hakkını veren albümde, açılış parçası olarak -her ne kadar Miles Davis bestesi olsa da- Bill Evans ile sevdiğimiz Nardis tercih edilirken, üst üste defalarca dinleyip sıkılmadığım Trouble, altıncı sırada karşımıza çıkıyor. Kısacası, tüm zamanların en iyi modern caz triolarından birini canlı dinlemek apayrı bir zevk!


Albümdeki şarkılara gelirsek:

1. Nardis
2. Oleo
3. Le Bricoleur De Big Sur
4. To Erlinda
5. Say It Again And Again
6. Trouble
7. Three Forgotten Magic Words
8. ’Round Midnight

Albümü indirmek için:

Live At The Village Vanguard bölüm 1
Live At The Village Vanguard bölüm 2

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Miles Davis - Kind Of Blue

Öyle bir albüm düşünün ki, müzikal deha Miles Davis, tüm zamanların en iyi alto ve tenor saksofoncuları Cannonball Adderley ve John Coltrane, yine tüm zamanların en iyi caz piyanistlerinden Bill Evans, sayısız cazcının arkasındaki kontrbasslardan sorumlu olmuş, Coltrane'in adına şarkı ithaf ettiği Paul Chambers ve bir başka yetenek Jimmy Cobb birlikte çalsınlar.

Gelmiş geçmiş en iyi albümlerden biri olarak kabul edilen ve cool jazz'in en önemli kilometre taşı olan Kind Of Blue, günümüzde bir caz standardı haline gelen 5 parça barındırıyor. Her biri ayrı tatta, apayrı renkte beş (Flamenco Sketches'in alternate take'i ile altı) parça. Yine de ayrımcılık yapıp All Blues ve Blue In Green'i ayrı bir yere koyarım, bu da kişisel tercihimdir. Çünkü çok küçük mutluluklar onlarla büyür.


Albümdeki birbirinden başarılı şarkılara gelirsek:

1. So What
2. Freddie Freeloader
3. Blue In Green
4. All Blues
5. Flamenco Sketches
6. Flamenco Sketches (Alternate take)

Albümü indirmek için:

Kind Of Blue

22 Temmuz 2008 Salı

Sonny Rollins - Saxophone Colossus (320 kbps)

77 yaşında hala o kendine özgü tona sahip, caz tarihinin en başarılı tenor/soprano saksofoncularından Sonny Rollins'in gençlik günlerinden pek bir şey kaybetmediğini hepimiz biliyoruz. Gel gelelim üstadın en çok ses getiren, en beğenilen albümlerinin başında Saxophone Colossus gelir. 1956'da Prestige Records'tan çıkan efsane albüm, gencecik Sonny Rollins'in artık iyice piştiği onuncu albümü olmakla birlikte, baterist Max Roach'un yeteneğini de bizlere kanıtlar nitelikte. (Unutmadan: Sonny Rollins bu albümde hard bop'un izahını yapmış. Saygılar!)


Albümdeki şarkılar ise şöyle:

1. St. Thomas
2. You Don't Know What Love Is
3. Strode Rode
4. Moritat
5. Blue Seven

Albümü indirmek için:

Saxophone Colossus

20 Temmuz 2008 Pazar

Art Blakey And The Jazz Messengers - A Night In Tunisia

Yine hard bop, yine Art Blakey ve vazgeçilmez beşlisi ne yine kaliteli caz, güzel müzik. Trompet üstadı Dizzy Gillespie'nin bossa nova'ya kaymadan hemen önce, 1942'de yazdığı A Night In Tunisia 'nın leziz yorumuyla başlayan albüm, Of The Wall ve Evans gibi usta bestecilerin kaliteli kompozisyonlarıyla devam ediyor. Albümü üst üste dört kez dinledikten sonra, yorumum şu:
"Art Blakey Sextet, hard bop işini yemiş yutmuş."


Albümdeki şarkılar şöyle sıralanıyor:

1. A Night in Tunisia
2. Off The Wall
3. Theory Of Art
4. Couldn't It Be You?
5. Evans
6. A Night In Tunisia
7. Off The Wall (Alternate Take)
8. Theory Of Art (Alternate Take)

Albümü indirmek için:

A Night In Tunisia

(Upload için teşekkürler İbot ;-)